Monday, 18 July 2016

12 WEEKS OF JOY


Rozhodla jsem se udělat krátký experiment. 12 týdnů se nenechat vystresovat. Užívat si, co přichází. 

"Docvaklo mi" totiž, že negativní emoce, ať už jsou racionalizované realitou, nebo plynou z úzkosti, nepřináší růst. Myšlenkový, osobní, firemní. 

Ne, nezačnu brát nějaké pilulky štěstí, abych přestala vnímat realitu a když přijde úkol, do kterého se mi nechce, nezačnu se nejspíš smát. 

Přesto, chci svůj přístup a svoji osobnost postavit před zkoušku. Věřím, že se lidi můžou měnit. Můžou se ze svých chyb učit. Mají šanci čerpat ze svých zkušeností a zabudovat to do svého vzorce chování do budoucna. Strach, úzkost, starosti, negativní přístup mi nikdy nic nepřinesly. Ať už se to, čeho jsem se obávala, naplnilo nebo ne, vysávalo to mnoho energie a úplně zbytečně. Stejně se VŽDY našlo řešení. Vždy se vyskytla příležitost, čistou hlavou člověk dokázal najít řešení a růst i v situaci, která vypadla na první pohled děsivě. 

Odmítám se tedy dále starostlivě ohlížet do budoucnosti. Je to zbytečné a kazím si tím den. A přitom, já patřím k těm šťastným. 

Dělám, co mě baví. Vařím, píšu, můžu vymýšlet a realizovat, co se mi hlavou honí. Mám volnou ruku, svobodu, celkem málo mantinelů. Mnoho úžasných kamarádů, s kterými můžu trávit čas. Mám splněný sen, svůj podnik, fungující projekty. Radost je toto. Užít si to :) Vychutnat si, co se kolem mě právě děje. Protože to je velké, kouzelné a sama se nestačím divit, jaké mám mnohdy štěstí. 

Chystám další projekty, celkem velké změny. A chci si je užít. Chci si vychutnat ten proces tvoření, nadšení a flow. Pochopila jsem totiž, že mi největší radost dává toto, sdílení úspěchu, nápadů a nadšení. Vše ostatní přijde. A chci si toto období pamatovat tak, že jsem si to vychutnala, jak to jen šlo :) 

Co chystáme a z čeho jsem tak natěšená? Všechno prozradit nechci, ale zatím aspoň náznak:

Food Incubator roste a čeká ho velká změna. Chci z něho vytvořit velké centrum pro podporu malých podnikatelů v gastronomii. Sdílená kuchyň je fajn nápad a jsem ráda, že se nám to povedlo zrealizovat, přesto cítím, že to je jen špička ledovce. Čím více poznávám příběhy lidí, co se do podnikání v gastronomii pouští, tím více mám pocit, že tento znovu objevený krásný obor potřebuje komunitu, o kterou se nováčci můžou opřít. Chtěla bych vybudovat centrum, kam se můžete obrátit na konzultace, pokud máte nápad. Dostat adekvátní právní a účetní školení a podporu. Chtěla bych pořádat sdílení myšlenek, brainstorming mezi nadšenci gastronomie. Taky přednášky úspěšných a neúspěšných projektů  a lidí. Připadá mi taky obrovská škoda, že se středoškoláci nemají možnost realizovat, zapojit do tvůrčí a kreativní činnosti gastronomie již během školy. Gastronomie je především magie, kreativita, komunikace, sdílení svých vědomostí, v tomto oboru prostřednictvím jídla. Jídlo je více než hromada surovin, většina zákazníků si nekupuje pouze produkt, ale taky váš příběh a veškerou tu práci, snahu a to nadšení, co do svého produktu vložíte. Myslím, že by takovíto projekt mohl mít úžasný dopad na mikroekonomiku. Pomohl by mnoha lidem nastartovat kariéru a vyhnout se fatálním chybám. Je sice hezké, že můžete dostat dotace nebo nějakou podporu na rozjezd podnikání, ale bez vědomostí a zkušeností by s ke každé dotaci hodila i obrovská krabice štěstí. Jídlo je důležité. Ano, tech startupy jsou fajn, ale nemůžou být všichni ajťáci. I další obory potřebují svěží přístup a nový pohled na problém gastronomie. Tak, to vše se mi poslední dobou v hlavě míchá s myšlenkou velkého Incubatoru. 

Taky se chci věnovat více psaní. Už léta píšu, různé blogy, články, publikace, recepty, úvahy. Píšu si i deník, začala jsem psát román. Psaní je pro mě klíčovou formou vyjadřování. Baví mě to věnuji tomu čím dál více času. Je to jako lavina myšlenek. Čím více se něčím zabýváte, tím více nápadů a podnětů máte. 

Další projekt, do kterého se pouštím, je sebevzdělávání. Čím více toho vím, tím mi přejde svět větší a kouzelnější. Těch informací kolem nás je nepřeberné množství. Pociťuji touhu čerpat více a více, věnovat se svému osobnímu rozvoji hlouběji, než doteď. Ať už z hlediska podnikání, věcných a oborových znalostí, tak rozvoji osobností a práci s vlastními kapacitami, posouvání vlastních hranic a možností. Vlastně, dalších tento můj nápad, 12 WEEKS OF JOY je taky impulzem potřeby se sebou něco dělat. Být více přítomná, vděčná, všímavá, otevřená. 

Nevím, jaké máte pondělí vy, já vím, trochu prší a je na červenec zima, ale já jsem nakopnutá a zářím štěstím a nápady, mám chuť pracovat a dělat vše pro to, co se mi v hlavě přes víkend zrodilo :) Mějte krásný den!

No comments:

Post a Comment