Wednesday, 20 July 2016

Jak bude vypadat nový Food Incubator v Brně?


Co to vlastně ten Food Incubator je?

Sdílená provozovna pro výrobu potravinářských produktů, schválená hygienou, s možností pronájmu za zlomek tržního nájmu, bez počáteční investice, kterou by malé projekty neunesly. 
Cílem je motivovat malé výrobce, aby svoji činnost rozšířili, pomoct jim fungovat dle předpisů, v prostorné kuchyni, kde mají k dispozici vše, co je potřebné k efektivní výrobě. 



Kam to až chceme dotáhnout?


Máme obrovské plány:) Drean BIG!

Vybudovat sdílenou provozovnu pro potravinářskou výrobu s větší kapacitou, než máme teď. S možností velkých skladovacích prostorů. 
Chceme vytvořit nejen fyzické zázemí pro výrobu, ale i lidské-profesní. Máme na mysli komunitu, na kterou se můžete obrátit se svými dotazy ohledně problematiky gastronomického provozu. Chceme vás nasměrovat na právní a finanční poradenství, abyste svůj business, svůj sen od začátku měli pod kontrolou. Chceme vytvořit zázemí kreativních lidí, kteří vám pomůžou zdolat zdánlivě neřešitelné překážky. 
Chceme se napojit na středoškoláky, co se tento obor rozhodli studovat a poskytnout jim možnost být kreativní. Posunout své hranice za závory učebnic a běžné praxe (rozuměj škrábání brambor a úklidu). Aby si věřili, aby měli odvahu taky něco vymyslet, tvořit, a tím být úspěšný v tomto krásném oboru. 
Chceme poskytnout pomocnou ruku těm, co se rozhodli na tento obor přesedlat. Je mnoho lidí, co si cestu ke gastronomii našli až později, nechali svoje zaměstnání a zkouší štěstí v něčem, čemu věří a vidí v tom smysl. Ano, existuje rekvalifikace, ale ta neřeší realitu. Jak začít podnikat, jak si vše vyřídit, jak se nezadlužit hned na začátku, jak o svém konceptu uvažovat. 


Proč si myslíme, že je to důležité?


Čím více se touto problematikou zabýváme, čím více lidí potkáme, více příběhů slyšíme, tím více je nám jasné, že jsme otevřením sdílené provozovny škrábli jen povrch obrovské záležitosti, která se týká nás všech. 
Gastronomie se stává trendem, vrací se touha po poctivosti, po opravdových surovinách. Začíná se vracet úcta k tradici, ať už ve výrobě, složení, přístupu. 
Práce v gastronomii je ale těžká. Vyžaduje mnoho znalostí, financí, trpělivost, je to i obrovské riziko. 
Pokud bychom chtěli být IN, můžeme klidně říct, že práce v gastronomii vyžaduje široké spektrum soft skills a hard skills. 
Dnes už nestačí něco vyrobit a prodat. Musíte se věnovat finančnímu plánování, sledování cash-flow, marketingu, vytváření značky a profilu, technologiím, webu, eshopu, účetnictví, zaměstnancům. A všechno s širokým úsměvem, sebevědomě a s lehkostí. Jde to. Pokud vás někdo nasměruje, pokud máte možnost získat potřebné informace, tak to jde. 
Váš nápad, vaše iniciativa přijít na trh potravin s něčím novým, nebo naopak, s něčím tradičním, má obrovský potenciál. Mnoho rodin by dostalo možnost vytvořit si živobytí v oboru, kterému rozumí, v něčem, v čem jsou dobří.Kreativní a užitečná tvorba se může dít i v pekárně. 

Kam se podíváte, je to samí ajťák, startup. Práce, taková ta PRÁCE dostala zkreslený ráz. Práce není jen to, když odešlete email. IT, svět informací, a technologií je neuvěřitelně zajímavý, ale nesmíme zapomenout ani na jiná odvětví. Manuální práce je taky důležitá. Tvořit můžete nejen texty a "projekty", ale i věci, které jsou potřebné pro běžný život. Třeba jídlo. 
Gastronomie je moje srdcová (ok, možná spíše žaludeční) záležitost :) 
Věřím v opravdový kvalitní přístup k jídlu. Věřím, že vytvářet hodnotné jídlo je důležité. Věřím, že jakékoliv řemeslo jde dělat dobře, že je důležité se ho naučit dělat dobře a poskytnou co nejlepší služby. Gastronomie prochází revolucí, co se týče trendů a poptávky, ale v podnikání, vzdělávání a lidském přístupu je změna pomalejší. 

Trh potravin je obrovský a věříme, že je v něm místo pro kvalitu a nové osvěžující trendy. 

První krok jsme udělali, sdílenou kuchyň založili. 
Pracujeme na druhém, na systému školení a vědomostí, kterou jsou v gastronomii opravdu důležité. 

Jelikož naše dítko roste rychle, současně hledáme nové prostory. Kde toto všechno můžeme uskutečnit, ve velkém. Chceme vytvořit takové NASA centrum pro jídlo. Kde je všechno možné! 

Co hledáme? Jak by měl náš nový prostor vypadat?


Ideálně výrobna, industriální prostor, bývalá kavárna nebo restaurace, cukrárna. Možnosti jsou široké...

Bylo by skvělé, kdyby byl prostor členěný, s možností vytvořit velkou kuchyň pro výrobu, sociální zázemí, šatnu, velké sklady, společné kreativní zázemí pro práci na pc a různé akce. 
Lokalita: Brno, nevybíráme si. Centrum i mimo centrum jsou fajn, obojí má pro i proti. Záleží na dostupnosti MHD a parkování.
pište na info@foodincubator.cz


No comments:

Post a Comment