Sunday, 28 August 2016

Loď, vítr, cesta, směr...


"Pro loď, která neví, kterým směrem pluje, je každý vítr dobrý."


"Pro loď, která neví, kterým směrem pluje, je každý vítr špatný."


První moudro mi řekl můj kamarád, druhou variantu jsem viděla na jedné přednášce. Co si o tom myslíte? Která věta více vystihuje, čím se řídíte?

Musíte mít pevný plán a držet se ho, nebo se vydat bez mapy a přizpůsobit se větru?

Tyto přístupy vyžadují jinou povahu, plánování, řešení jednotlivých situací. Mám pocit, že neexistuje dobrá nebo špatná volba, ale měli byste vědět, kam patříte. A proč by nešlo využít obojí? Občas mít plán, ale když to nevyjde, podívat se kolem sebe a chytnou vlnu, která vás posune tam, kam jste to sice neplánovali, ale bude se vám tam líbit.

Plánovat je dobré. Plány potřebujete. Uklidňuje to, vnáší to do života pořádek, vize. Těžko se budete posouvat dopředu, když to necháte vše jen tak plynout. Berte plány jako motivaci, jako první solu, co vás postrčí od břehu. Proč byste se vlastně chtěli odrazit, když ani nevíte, zda chcete někam plout?

Mnoho plánů vyjde, a mnoho se zboří během první vteřiny. Musíte s tím počítat. Do svého plánu musíte taky zařadit "přepočítávám", jako GPS-ka :) Je to taky součástí plánu. Předpokládám, že váš plán není zhroutit se při první překážce. Ano, ano, plánovali jste to jinak, mysleli jste si, že to bude vše jinak, změnili se podmínky, nebo nikdy neexistovali, jen jste je předpokládali. Jaký je váš plán? Vrátíte se, nebo se naučíte plavat i ve vodě, kterou neznáte? Váš plán musí obsahovat odpověď na tuto otázku, ještě před tím, než se někam vydáte.

Mnoho věcí dopadlo jinak, než jsem kdy plánovala. A mnoho věcí dopadlo mnohem lépe, než jsem v to kdy doufala...

Jsou tomu tři roky, co jsem opustila svoje zázemí ve stavební firmě a vydala se jinou cestou. Bez plánu. Měla jsem jediný plán: začít na sobě pracovat a jít dopředu. Ať už jakýmkoliv malým krokem, jakýmkoliv způsobem, ale vždy pro sebe a svoje představy něco podniknout. Štěstí mi přálo moc. Mnohokrát jsem dostala příležitost nebo osobu do svého života, která mě pomohla.

O tři roky později, trochu s odstupem, rozvahou (a taky v dovolenkovém režimu, proto jsem tak chytrá a pozitivní) vidím, že jsem měla mnohdy obrovské štěstí a byla v dobrou dobu na dobrém místě. A taky vidím, že největší moje štěstí bylo, že jsem se nebála zkoušet. Občas je změna obrovská, ale bez ní to nejde. I když víte, jakým směrem jdete, občas musíte svoje prostředky, způsoby, cesty přehodnotit. Dokud se ale dostáváte a blíže k tomu, kam jste se vydali, je všechno v pořádku, nenechte se rozhodit :)

Toužila jsem vařit, je to činnost, která mě naplňuje nejvíce.
Chtěla jsem mít kolem sebe mnoho lidí s podobným myšlením.
Chtěla jsem tvořit, vymýšlet nové věci, mít možnost být kreativní.
Chtěla jsem mít možnost pořád se učit a zažívat nové věci.
Chtěla jsem být sama sobě pánem.
Chtěla jsem mít více volného času.
Chtěla jsem o sebe více pečovat (fyzicky, psychicky).

Trvalo to dlouho a občas člověk zabloudil. Někdy to opravdu nevypadalo, že by se člověk posouval dopředu. A přece.

Splnilo se mi v podstatě všechno. Nikdo sice nevěděl, že si tyto podmínky musím nejprve vymyslet a vytvořit. Můj koncept je trochu (khm, trochu...) netradiční, ale funguje, je jedinečný a navíc, umožňuje mi čím dál více věnovat se pouze důležitým věcem. Před třemi lety jsem nevěděla, že klíčem k výše uvedené představě je Food Incubator. Je to v podstatě projekt, který mi umožnil nemožné: mít v centru Brna bistro, kde si můžu vařit dle své představy, jak to umím nejlépe, ale přitom mít čas na sebe a na svoje další aktivity. A taky dává prostor vyšší vizi v podnikání: být užitečná, vytvořit něco jedinečného, pomáhat nad rámec vlastní potřeby, rozšířit svoji působnost za hranici vlastních potřeb. Poskytovat legální provozovnu pro malé výrobce je činnost, která mě otevřela mysl, a dokázala, že podnikání není o uzavření se do vlastního světa a čelit konkurenci. Právě naopak, otevřít se a spolupracovat je vždy cennější. Když pracujete jenom pro sebe, vnímáte jen svůj ohraničený svět, ochuzujete se o mnoho možností.

Teď máme dovolenou, ale od 5.9. otevíráme, s rozšířeným konceptem. Náš Food Incubator roste a myšlenka sdílení, vzájemné podpory a spolupráce funguje i v gastronomii, ba více, je nesmírně úspěšná! Od 5.9. se náš provoz rozšíří o CUKRÁRNU ;) Ano, čtete dobře. Nad vrchní částí podniku převezme vládu cukrárna s výbornou kávou pod vedením Bezcukrárny, která se k nám stěhuje. A jelikož jste z formy obědu All-You-Can-Eat nadšení, nadále si tento koncept udržíme! Od pondělí 5.9. k nám tedy můžete chodit nejen na výborné jídlo s neomezeným množstvím výběru a konzumace, ale taky posedět na kvalitní kávu a neobyčejné dobroty pode vedením Mii.
Myslíme, že vás tato novinka mile překvapí.


No comments:

Post a Comment