Sunday, 14 August 2016

Týden 4 - Motivace, trochu jiná



Co to je to All-You-Can-Eat? A jak jsme k tomu přišli?

Existuje mnoho možností, jak být motivovaný. Otázka motivace je teď v kurzu. Motivací totiž vnášíte do své práce emoce, přidanou hodnotu. Pokud tuto motivaci dokážete vysvětlit, s velkou pravděpodobností narazíte na lidi, kteří vašim emocím rozumí a tím vytvoříte mnohem silnější pouto k vašim cílům. 

Co člověka motivuje? Jsou takové ty vyšší cíle, jako světový mír a lepší svět. Dát světu něco, být lepší, být kapkou v oceánu a vytvořit butterfly effect, ovlivnit vaše okolí natolik, abyste něco zlepšili. 
To jsou sice krásné věci, a zřejmě vás takovéto krásné věty napadnou, když jste se několikrát po sobě krásně vyspali a máte pocit, že svět je krásné místo. 

A pak potřebujete motivaci i nějakou tu hmatatelnější. která vás nakopne i v den, kdy jste se nevyspali až tak moc dobře. Můžete si říct, že vás může motivovat hromada účtenek, finančních závazků. Tomu bych motivace neříkala, neznám nikoho, kdo by pod nátlakem finanční tísni vymyslel něco závratného. Taky moc nevěřím na to, že zaměřením se na povinnosti a černobílou realitu můžete kreativitě pomoci. Toto jsou prostě povinnosti, musíte je splnit tak či onak, moc je zatahovat do motivace nemá smysl. Pokud si myslíte opak, máte na to výsostné právo. Ale vzpomeňte si, zda vám hrozba reální katastrofy, třeba to, že propadnete ze Statistiky II, pomohla nekoukat se na Hry o trůny... 

Takže, na celý svět myslet nejde každý den, a motivace bičem taky nefunguje tak skvěle. Co teda lze ještě vymyslet? Mezi extrémy díky bohu naleznete i odstíny a můžete se chytnout více možností. 

Co třeba zkusit si všechno užít? 
Možná to zní divně. Ale poslední dobou sledují, že nejlepší moje rozhodnutí plynou z toho, že jsem se rozhodla svoji práci si užívat. Zjednodušuji některé procesy, nákupy, povinnosti proto, abych měla více času, třeba na hosty. 

To ještě zní celkem normálně, že je... 
A co když vám řeknu, že naše rozhodnutí, dělat menu ALL YOU CAN EAT na oběd je vlastně taky řešením, jak si vaření více užít? Nevěříte? Vysvětlím: 

All you can eat je vlastně bufet, švédský stůl. Všechno jídlo se navaří předem, nachystá, a pak už si zákazníci nabírají, kombinují dle chuti a nálady. Pro nás je to paradoxně méně pracné. Připravit jídlo naráz, a pak už se jídlu, vaření, servírování nevěnovat, nám ušetří neuvěřitelně mnoho práce. Hosté přitom můžou ochutnat mnohem více, než výběrem z menu. A když se nevěnuji v kuchyni servírování každé porce jídla, zákazníci taky čekají méně, a já mám možnost být mezi nimi a věnovat se jim. 

Tak vidíte, méně práce, více pohody, rychlejší servis, větší výběr, pestřejší oběd a spokojenější hosté. 
A to díky tomu, že člověk koumá nad tím, jak by si tu práci více užil ;)

All you can eat obědy startujeme od 22.8. :)



No comments:

Post a Comment